Filozoficzne podstawy miłości do pociągów
Żyłem kilka miesięcy z człowiekiem który jarał się komunikacją miejską, w szczególności tramwajami i pociągami.
Za cholerę nadal nie rozumiem co jest w tym interesującego.
Tym prowokującym zdaniem zachęcam do udzielenia odpowiedzi.
Odpowiedz
 Marchewkę przyznali   Irwin(+1)
(10-11-2015, 21:57)Puszcza napisał(a): Żyłem kilka miesięcy z człowiekiem który jarał się komunikacją miejską, w szczególności tramwajami i pociągami.
Za cholerę nadal nie rozumiem co jest w tym interesującego.
Tym prowokującym zdaniem zachęcam do udzielenia odpowiedzi.

Jazda tramwajem ma coś w sobie wyjątkowego. Ja na przykład pochodzę z małego miasta gdzie autobusy jeżdżą raz na godzinę. Wszędzie można na piechotę dojść w ciągu godziny. To z tej komunikacji rzadko się korzystało. Kiedy wyjechałem do Krakowa odległości stały się dużo większe. Ale z pomocą przyszła komunikacja miejska. Tramwaje polubiłem, że tak powiem, od pierwszego wejrzenia. Do tej pory jeździłem tylko pociągami, a mój ojciec jest kolejarzem. A tutaj dostałem pojazd, który jeździ po szynach i w dodatku środkiem ulicy. Czy to nie fascynujące? Na pierwszym roku studiów napisałem wiersz. O tramwaju. Był on dla mnie niczym statek kosmiczny, który zabiera mnie na podróż. Podróż przez gwiazdy i galaktyki. Ponieważ światła miasta nocą przypominały mi światła gwiazd. Można o tym pisać przez całe strony. Ale zatrzymam się tutaj. Dziękuję.
Odpowiedz
No widzisz, to musi być wrodzone.
U mnie sytuacja podobna - w sensie z wyjazdem. Mieszkając trochę w dużym mieście siłą rzeczy jeździłem i komunikacją.
Jednak zwykle wolałem być całkowicie niezależny. Buty na nogi, czasem słuchawki na uszy - i do przodu. Dzisiaj tą ulicą, jutro inną uliczką. Budynki niby zwyczajne ale zawsze można zobaczyć coś nowego. I tak mija kilka minut, później kilkadziesiąt.
Odpowiedz
Czy ja wiem, czy to musi być wrodzone?

Jak żyję lubiłem jeździć tramwajami i pociągami, chociaż nie robiłem tego zbyt często (wszędzie był rzut kapciem, a jak gdzieś było kawałek dalej to rower), więc może to po prostu efekt nienasycenia szyną?

A może to dlatego, że tramwaje i pociągi jeżdżące po Gdańsku mają takie ładne mordki?

A może to dlatego, że pamiętam jazdę 117 do babci. Oczywiście przed 2009 rokiem, gdyż pamiętam, był to Ikarus.
Odpowiedz
Cóż, jeden popatrzy na tramwaj czy pociąg i powie "wozidło dupy od punktu A do punktu B", a przyjdzie drugi i zacznie się rozczulać jakie to jest piękne. Ja ostatnio oglądałem letsplay w Openttd na YT i koleś zbudował linię tramwajową w jakimś mieście. I wyświetlił się komunikat: "Mieszkańcy świętują, pierwszy tramwaj przyjechał do (tu wpisz nazwę miasta)". I ja kurna zacząłem płakać. Nie wiem dlaczego. Nie umiem tego wytłumaczyć. Coś jak z Pinkie Sense. A jak była parada komunikacji miejskiej w Krakowie to jechałem tramwajem z 1912 roku SN2 i dawno się tak nie cieszyłem jak wtedy.
Odpowiedz
A w maju
Zwykłem jezdzić, szanowni panowie,
Na przedniej platformie tramwaju!
Miasto na wskroś mnie przeszywa!
Co się tam dzieje w mej głowie:
Pędy, zapędy, ognie, ogniwa,
Wesoło w czubie i w piętach,
A najweselej na skrętach!
Na skrętach - koliście
Zagarniam zachwytem ramienia,
A drzewa w porywie natchnienia
Szaleją wiosenną wonią,
Z radości pęka pąkowie,
Ulice na alarm dzwonią,
Maju, maju! - -
Tak to jadę na przedniej platformie tramwaju,
Wielce szanowni panowie!...

Julian Tuwim 
Odpowiedz
 Marchewkę przyznali   Irwin(+1)
Nie napisałeś tytułu "Do krytyków". :D I okazuje się że Tuwim był MKM.
Odpowiedz
To żeby przypieczętować moje nieogarnięcie tramwajowe

[Obrazek: lizbona_tramwaj_28.jpg]

Linia 28, Lizbona. Chyba najbardziej znany tramwaj w Europie. W rzeczywistości są oklejone reklamami, nie wyglądają tak pięknie.
W środku po prostu staro. Mało miejsca, drewno i dużo ludzi - cóż, standard.
Głośno, trzęsie jak cholera i maszynista (?) musi ogarniać jakieś dziwne rzeczy, Przez pierwsze 5 minut fajnie, ale dalej mnie wkurzało. Czasem zatrzymywał na stromych zboczach i robił magię na zewnątrz.
Może i fajne przeżycie, ale zdecydowanie lepiej mi się zwiedzało z buta. Miasto zrobiło na mnie ogromne wrażenie, ale to nie ten temat.
Odpowiedz
Cóż to co Cię wkurza, innych doprowadza do ekstazy. Głośny, powolny i dymiący parowóz jest dla mikoli spełnieniem marzeń. Ludziom którzy w tym nie siedzą naprawdę trudno zrozumieć motywy kierujące MK i MKM. Lecz to są takie same rzeczy jak w przypadku Pinkie Sense jak już wspomniałem. Trzeba wziąć je na wiarę.
Odpowiedz
Ja jakimś szczególnym fanem komunikacji miejskiej nie jestem, ale tramwaje zawsze mi się podobały. Może dlatego, że jest to coś rzadkiego, a przynajmniej rzadszego od autobusów, które są nudne. Po prostu to jest coś trochę odmiennego, nietypowego, wciąż przktycznego i trochę historycznego.
Najpopularniejszy tramwaj w moim mieście biegnie zwykle jednym torowiskiem z mijankami co jakiś czas. Tramwaje wyglądają tak:
Jedzie to czasami wśród takiej trawki i drzewek (gałęzie czasami ocierają się o szybę), a czasami drogą. Jest to najpraktyczniejszy sposób żeby dostać się do pewnego innego miasta. I jak tu nie kochać czegoś takiego?
Choć jeśli chodzi o komunikację miejską, to najbardziej lubię metro.
Odpowiedz
Śląskie tramwaje. Szkoda, że praktycznie w etapie powolnego rozkładu.
Odpowiedz
Śląskie tramwaje akurat w ostatnich latach mają się coraz lepiej.

Filozofia? Jaka filozofia? :P
Miłośnikiem kolei zostałem w wieku niecałych 3 lat. Moje najstarsze wspomnienia dotyczą właśnie pociągów. W moim niedojrzałym umyśle gorączka podróżnicza (tak zwany z niemiecka reisefieber) zlała się w jedno z obrazem dworca i potężnych maszyn. A dodajmy, że urodziłem się za późno, aby załapać się na parowozy, zwłaszcza że podróżowaliśmy głównie pociągami pospiesznymi po liniach magistralnych - wobec czego obiektem mojego uwielbienia stały się elektrowozy EU07 i często wówczas zastępujące je w roli pasażerskich „koni (nomen omen) pociągowych” ET22. Samo gapienie się na skomplikowany układ dźwigni, resorów, tłumików i sprężyn w podwoziu lokomotywy dostarczało mi jako dziecku niesamowitych ilości satysfakcji.
Nie szukałbym tu jakiejś głębi. To po prostu silny związek emocjonalny, który z czasem przerodził się w pasję.

Dodajmy też, że podobnie jak nieprawdą jest, że facet non stop myśli tylko o seksie (jeśli jest inaczej, to się nazywa erotomania i jest klasyfikowane jako choroba), tak samo nieprawdą jest, że miłośnik kolei myśli o pociągach na okrągło. Swego czasu miałem fazy na samochody, ciężarówki, samoloty, traktory i autobusy. Ale zawsze w końcu wracałem do starej dobrej kolei i zawsze w końcu przekonywałem się, że nie ma to jak pociąg. Nie dlatego, bo zawsze jest szybszy, wygodniejszy, tańszy itd., ale dlatego, bo - koniec końców - jest bardziej zarąbisty.
A filozofię życiową mam dość prostą: należy dążyć, w miarę swoich możliwości, do maksymalizacji ładunku zarąbistości w skończonym czasie, jaki mamy do dyspozycji na tym świecie. Oczywiście, ponieważ zarąbistość jest pojęciem czysto subiektywnym, nie tylko te same rzeczy dostarczają różne jej ilości dla różnych ludzi - te same rzeczy potrafią dostarczać różne ilości zarąbistości tej samej osobie w różnych okresach jej życia. Dlatego nie jestem w swoim mikolstwie zbyt ortodoksyjny i np. wszelkie określanie obostrzonych warunków, po spełnieniu których można uznać linię kolejową za zaliczoną, uważam za bezsens, a operację "Lądem do Londynu" przeprowadziłem jednokierunkowo (powrót nastąpił samolotem) nie tylko z przyczyn finansowych, ale także dlatego, ponieważ ilość kombinowania przy podróży dwukierunkowej oraz sama podróż z przesiadkami przez całą Europę byłyby jednak zbyt męczące.
Pam-ta-ta-tam! - Konstal 105Na o powyższej wypowiedzi.

Jestem zwolennikiem linii 326 oraz przegubów na niej!
Odpowiedz
 Marchewkę przyznali   naruciakk(+2) , Ylthin(+1)

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Silnik Mybb   MasterStyle By Wojtas (Krugerz)
Polskie tłumaczenie     Mybboard.pl