Współczesne animacje zachodnie.
Hejo,
Jestem mocno zdziwiony, że taki temat na forum jeszcze nie istnieje. Ja po poznaniu MLP i obejrzeniu wszystkich dostępnych odcinków nadal miałem głód, więc naturalne jest szukanie czegoś nowego. Jak się okazuje, nie trzeba oglądać (tfu, tfu!) anime, zachód może pochwalić się kilkoma dobrymi seriami. Kuców nie umieszczam ze względów wiadomych rara2

1. Adventure Time
Chyba nie muszę przedstawiać. Seria która przyczyniła się do powstania wielu innych. Gdyby nie boom w internecie pewnie zginęłaby jak większość kreskówek po 100 powtórkach w telewizji, ale coś się stało. Ludziki zaczęły analizować, robić rzeczy i w ogóle Internet. W samej bajce dużo randomu, fabuły czasami można się doszukiwać. Przedstawiony świat jest ciekawy (daaa, księżniczka to oddzielna rasa - czy można by napisac źle w tej kwestii?), animacja i kreska prosta i kolorowa, bardzo czytelna. Ja odpadłem gdzieś między 3-4 i czwartym sezonem z zamiarem powrotu. Kiedyś, kiedyś.

2. Gravity Falls
Tym razem odpowiedź Disneya. Opowieść o rodzeństwie wysłanych na wakacje do pra-wójka (nie mam pojęcia jak przetłumaczono "gruncle"). Ma on swój sklepik tajemniczości i zbija za wszelką cenę kasę na turystach. Największym plusem serialu jest fabuła i jego zwartość. Tylko 40 odcinków, wszystko przewidziane od początku do końca i na prawdę dzieją się tu rzeczy. Pełno teorii spiskowych, zagadek, tajemniczych symboli. Internet nie był ślepy ani głuchy. Fani przewidzieli wcześniej niektóre wydarzenia fabularne  na podstawie symboli i śledzenia tła. Bardzo polecam, serial kończy się dosłownie na dniach. Konsumpcja całości będzie wielką przyjemnością.

3. Stars vs Forces of Evil
Kolejny raz Disney. Bajka bardziej ranodmowa niż GF i skierowana do nieco starszych widzów. Pierwsza seria tworzona przez kobietę na tym kanale. Czy to szczególnie widać, trudno mi powiedzieć.  Główną bohaterką jest dziewczyna z magiczną różdżką i nożyczkami do podróży między wymiarami a jej najlepsza przyjaciółka to latająca głowa jednorożca - muszę dodawać coś więcej? Bajka jest bardziej młodzieżowa niż dziewczyńska, nie mniej rozwiązanie fabuły po 13 odcinku mnie dosłownie rozwaliło. Czekam na więcej.

4. Steven Universe
Kolejny raz pierwsza seria od kobiety ale tym razem na konkurencyjnym CN. Mały chłopak żyje sobie wraz z trzema kobietami-kryształami które ochraniają Ziemię. Mam bardzo mieszane odczucia co do tej serii. Z jednej strony oprawa audiowizualna jest świetna. Może kreska nie zahcwyca, ale dobór palety kolorów oraz ścieżka dźwiękowa to rekompensują. Boli mnie też fabularnie, bo do przełomowego 26-28 odcinka dzieje się tam tak sobie, można czasem przysypiać. Później fabuła bardziej skupia się na charakterach postaci i dalej oglądałem, bo było ładne. Hajp w Internetach jest, liznąć nie zaszkodzi.

5. We Bare Bears
Nowa bajeczka CN i Daniela Chonga odpowiedzialnego za parę rzeczy, pracował w Pixarze i Illuminati. Generalnie mamy 3 miśki o różnych charakterach, oczywiście najlepsi kumple. Jest ładne, krótkie i przyjemne na chill out. Polecam zobaczyć ze 2-3 odcinki. Gdzieś w okolicy 6-7 zadziały się rzeczy tego typu, że możemy się spodziewać jakiegoś troszkę głębszego dna. Robią fajne rzeczy z animacją - chociażby wszelakie kombinacje chodzenia we 3 na jednym niedźwiedziu. Ja się nie zawiodłem, na pewno za jakiś czas jeszcze liznę, jak wyjdzie więcej. Raczej jako serial do obiadu, nie wciąga jak GF. Nie mniej bardzo przyjemny, nie wkurza mnie jak SU. Jest zapowiedziany drugi sezon.

6. Over the Garden Wall
Coś zupełnie innego niż wszystko powyżej. Po pierwsze jest to baśń a nie bajka. Mroczny klimacik a nie jednorożce i tęcze. Dodatkowo można obejrzeć całość w jeden wieczór - zajmie to nieco ponad dwie godziny, jak dłuższy film. Kreska jest surowsza, ale pasuje do klimatu. Fabularnie jest ciekawie, ale nie chcę Wam za dużo zdradzać. Dwóch braci znajduje się w ciemnym lesie. Próbują wrócić do domu. Co ich czeka sprawdzicie sami : )

7.The Looney Tunes Show
Na pewno kojarzycie tą serię. Bugs, Duffy i spółka. Jakiś czas temu wyszła odświeżona wersja. Zmieniło się na prawdę wiele. Poczynając od samej kreski, która mi osobiście bardzo się podoba. Teraz dostajemy 20-minutowe odcinki i każdy jest w jakiś sposób fabularny. Co ciekawsze to chyba jedyna seria gdzie znacznie bardziej podoba mi się Polski dubling niż Angielski. Jest to zasługa kaczora, po naszemu jest po prostu grany lepiej. Ucieka nam wtedy nieco żartów słownych, ale i te są zwykle wyjątkowo dobrze tłumaczone. Jeśli szukacie czegoś do pośmiania się to zdecydowanie polecam. Dwa sezony wyszły, trzeci w drodze.

Czekam na Wasze przemyślenia oraz seriale. Sam jeszcze z dwa lata temu nie miałem pojęcia, że tyle dobrego się na świecie pojawiło. Nie pozostało nam nic innego, tylko oglądać tia1
Odpowiedz
 Marchewkę przyznali   Irwin(+2) , Mordoklapow(+1)

Wiadomości w tym wątku
Współczesne animacje zachodnie. - przez Puszcza - 24-11-2015, 20:18
RE: Współczesne animacje zachodnie. - przez Seluna - 30-03-2016, 16:02
RE: Współczesne animacje zachodnie. - przez Irwin - 11-04-2016, 08:58
RE: Współczesne animacje zachodnie. - przez Sliver - 12-04-2016, 23:49
RE: Współczesne animacje zachodnie. - przez Warmen - 13-04-2016, 00:13
RE: Współczesne animacje zachodnie. - przez Irwin - 13-04-2016, 16:03
RE: Współczesne animacje zachodnie. - przez Warmen - 13-04-2016, 16:43
RE: Współczesne animacje zachodnie. - przez Sliver - 13-04-2016, 23:26
RE: Współczesne animacje zachodnie. - przez Ylthin - 02-05-2016, 18:29

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Silnik Mybb   MasterStyle By Wojtas (Krugerz)
Polskie tłumaczenie     Mybboard.pl