Ścierwisław uczy rysować
@Seluna
1. Stabilizacja, taki wihajster który wygładza, albo i spowalnia kreskę z tabletu żeby łatwiej nią było sterować. Kto nie wie co to jest, ten powinien. W każdym programie włącza się ją inaczej, ale warto poszukać. Nie przesterować bo wyjdzie brzydka kreska z pętlami zamiast ostrych zwrotów.

2. Tablet jest śliski - dlatego dobrze przymocować do niego możliwie pewnie kawał papieru technicznego albo inną rzecz cienką ale szorstką i w miarę wytrzymałą. Mnie wystarczyło przygnieść go tabletem z jednej strony i przykleić taśmą z drugiej, a wytrzymuje zaskakująco długo.

3. Szkicuj/ćwicz na kartce. Digital daje ładne efekty, ale do wyrabiania ręki nic nie przebije szorstkiego papieru i perfekcyjnego zgrania dotyku z obrazem.

4. Tablety LCD ładnie się świecą, ale mają swoje wady. Np. nie da się do nich przykleić kartki. Dopóki nie znajdziesz ludzi którzy nazwą cię prosem, to nie myśl nawet o spaleniu paru kafli na przereklamowanego cyntyka ani nawet chińską podróbkę.

5. Wacom to złe żydy które chcą twoich pieniędzy.

Nie wiem kiedy następne Uczy bo jestem zajęty rysowaniem komiksu, a zrobienie jednej strony zajmuje cały dzień.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Ścierwisław uczy rysować - przez Ścierwisław - 22-11-2015, 23:01
RE: Ścierwisław uczy rysować - przez Irwin - 23-11-2015, 17:58
RE: Ścierwisław uczy rysować - przez Seluna - 14-04-2016, 15:32
RE: Ścierwisław uczy rysować - przez Ścierwisław - 14-04-2016, 16:04
RE: Ścierwisław uczy rysować - przez Seluna - 14-04-2016, 16:37

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Silnik Mybb   MasterStyle By Wojtas (Krugerz)
Polskie tłumaczenie     Mybboard.pl