02-02-2016, 21:39
(02-02-2016, 20:45)Casimir napisał(a): To, co gryzie się w zestawieniu mechaniki kwantowej (rozumianej po Feynmanowsku, dla ścisłości) i mechaniki relatywistycznej, to jest efekt splątania kwantowego - dwa splątane fotony mają ortogonalną bazę polaryzacji, dzięki czemu możemy przesyłać informację szybciej niż światło.Jak byś chciał przesyłać informacje przy pomocy splątanych fotonów? Może podaj jakiś model?
Z tego co wiem, istniał taki pomysł, by odczytywać polaryzację fotonów w dwóch różnych bazach - kołowej i liniowej. Jednak do tego potrzebne byłoby coś, co mnożyłoby fotony bez wpływania na ich stan splątania. Jest to nie możliwe, jeżeli chcesz to Ci pokażę dowód (kiedy indziej teraz sesja mnie goni). Generalnie jest to model teoretyczny, więc nie jest to kwestia sprzętu.
Też Ci coś w sumie mogę polecić. Bardzo dobry skrypt do wykładu z zakresu szczególnej teorii względności, obejmujący także jej problemy z fizyką kwantową. Tytuł "Niezwykle szczególna teoria względności". Wpisz do google, powinno Ci to wyskoczyć. Miejscami trochę przekombinowany z racji próby ograniczenia potrzebnego aparatu matematycznego, ale w zakresie np. związku pomiędzy kwantową a STW nie widzę tego problemu.
Btw. osobiście uważam, że przesyłanie informacji z prędkością szybszą niż światło to fikcja. Szczególna teoria względności jest zbyt aksjomatycznie wyprowadzalna bym łatwo uwierzył że jest błędna. Polecam wyprowadzenie transformacji Lorentza "Metodą Szymachy". Jeżeli pragniesz mogę podesłać odpowiedni link.