(30-01-2016, 04:33)Zena92 napisał(a): Pokaż mi jakąś spółkę kolejową która przynosi zyski...
@psoras, potrzeba wyjaśnić koledze kolej w UK (przynajmniej częściowo)
Cytat:Po pierwsze, kolej nie powstała po to by przynosić zyski, tylko po to by transportować ciężkie ładunki. Ruch pasażerski jest jakby produktem ubocznym tego procesu.
Kolej powstała dlatego, że w szybko rozwijającym się świecie XIX wieku potrzebny był sprawny i szybki transport, wszystkiego, ludzi potem także. I była budowana dla zysku, bo tak to działa – gdy pojawia się potrzeba, pojawia się i człowiek/firma/jednostka, która oferuje swoją pracę, swój kapitał, swoje umiejętności itd. aby tę potrzebę zaspokoić. Jeżeli w ostateczności się to mu udaje to dostaje zapłatę od ludzi, których potrzeby zaspokaja. Ludzkie Działanie przeczytane?
Późniejsza historia kolei to już różne dzieje, które bardzo się różnily od położenia geograficznego.
Cytat:Po drugie kolej ma znaczenie strategiczne i nie powinna być w żaden sposób prywatyzowana.
Aż sobie wyguglałem "znaczenie strategiczne kolei" i wyskoczyło mi coś o wojskowości. No jeżeli o to ci chodziło to gratuluję, ale wojskowość jest najbardziej pasożytnicznym elementem społeczeństwa, który to nie prowadzi do rozwoju tegoż, co najwyżej do upadku. Nie zaspokaja także ludzkich potrzeb.

Kolej aby być konkurencyjna powinna jak najbardziej podlegać zwyczajnym zasadom rynkowym. Nie ma lepszego sposobu niż pełna prywatyzacja, chociaż sposób brytyjski też daje całkiem przyzwoite rezultaty.
Cytat:Po trzecie bankierzy umieją rządzić korporacją, a nie przedsiębiorstwem kolejowym, którego warunki funkcjonowania są zgoła inne.
Przedsiębiorstwo kolejowe jest:
a) korporacją (w twoim i ogólnie "powszechnym" rozumieniu tego słowa, niekoniecznie w czysto encyklopedycznej definicji)
b) firmy, która w taki sam sposób musi walczyć o klienta jak inne firmy
c) zarządzane przez menedżerów, bankowcy są od trochę innych zajęć, ale widzę, że koledze frazesy powtarzane przez związkowców się udzielają

Każde przedsiębiorstwo, nie ważne jakim produktem operuje, na najwyższych szczeblach posiada menedżerów, specjalistów od marketingu, jednostki, które mają uczynić produkt atrakcyjnym, które mają sprawić, że firma będzie rentowna i będzie przynosiła zyski właścicielom. Kolej jest jednym z produktów – tylko i wyłącznie.