Ten serial za bardzo korzysta z napędu zewnętrznego!
(28-01-2016, 03:54)Zena92 napisał(a): Może ja wypowiem się na temat 5 sezonu. On poruszył mnie najbardziej. Dwa pierwsze sezony powstały typowo jako bajka dla dzieci. Trzeci i czwarty coraz śmielej uderza do tak zwanych "dorosłych fanów serialu". I zgadzam się z tym, że to może się nie podobać. Lecz piąty sezon jest inny. Oglądając jego odcinki nie miałem wrażenia jak w pierwszych sezonach, że to piękna bajka z pięknymi morałami opowiadanymi dzieciom przez babcie. Piąty sezon jest bardzo dorosły i filozoficzny. Miałem wrażenie, że nie siedzę przed ekranem komputera oglądając MLP, tylko że jestem w gabinecie psychologa, który w fachowy sposób wyjaśnia mi moje problemy.
Proszę zauważyć, że odważono się pokazać sceny przemocy i wojny. Mamy także pierwszego w historii serialu badassa (w dodatku w pełni niedocenionego), który posłużył się wyłącznie swoim mózgiem, aby uprzykrzyć życie bohaterkom bez użycia brutalnej siły. Starlight Glimmer bo o niej mowa, okazała się tak niebezpieczna, że mogła doprowadzić Equestrię do iście falloutowego końca na kilkanaście różnych sposobów.
Interesuje mnie co wydarzy się w szóstym sezonie, który z tego co się orientuję będzie niestety ostatnim już sezonem tego serialu.
Cóż, jakbym chciał obejrzeć coś ambitnego, gdzie odważono się pokazać sceny przemocy i wojny, obejrzałbym sobie Czas Apokalipsy. Tam jest tego dużo, przerobione jest to lepiej i bardziej klimatycznie.

A tak swoją drogą, to gdzie tam widzisz wątki filozoficzne? Ominął mnie jakiś odcinek z ponyfikacją Kanta czy Schopenhauera? Gdzie tam jest dorosłość? Chodzi Ci o sceny walki i akcji? Według mnie to jest przeciwieństwo dorosłości filmu. Nie ma nic dorosłego w patrzeniu na szybko zmieniające się kolorki na ekranie, wręcz przeciwnie. Psychologia? Psychologia była w pierwszych sezonach, teraz jest to jej marna podróba.

Ostatnio zacząłem mieć dziwne wątpliwości odnośnie powodu oglądania tego serialu. Czemu ludzie oglądają ten serial? Dla akcji?! WUT? Dla dorosłej fabuły? WUT?! Dla fandomu? Nie rozumiem tego.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Ten serial za bardzo korzysta z napędu zewnętrznego! - przez Mordoklapow - 28-01-2016, 18:24

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Silnik Mybb   MasterStyle By Wojtas (Krugerz)
Polskie tłumaczenie     Mybboard.pl