Kondycja fandomu
W takim razie ciekawi mnie, ile jeszcze sezonów serialu Hasbro planuje zrobić. Wiadomo, że fandom nie skończy się wraz z serialem, będzie do tego pełno fanowskich komiksów, może nawet animacji. Pytanie tylko: kiedy?
Celestia was never on your side...
Odpowiedz
Hymmm... Betony na bank zostaną, czyż nie tak było z np. Gwiezdnymi wrotami itd. wymieniać mogę i mogę. Nie będą to może rzesze ludzi, bo umówmy się, większość bronych to zwyczajni sezonowcy, od sezonu do sezonu a po dwóch się nudzą i odchodzą hejcić poniacze, ale część będzie siedzieć w tym długo po tym jak sam serial zdejmą z anteny. Pytanie kiedy (to wszystko padnie), to pytanie jak długo dla Hasbro będzie się opłacało trzymać MLP na rynku. Już teraz widać że nastąpiło przesycenie tą tematyką i bronych jest nieporównywanie mniej niż np. w 2012-13
Co tu się do ku*wy nędzy wyprawia? derpy1
Odpowiedz
Kondycja fandomu hymmm...... .
Wszystko zależy od jakiej strony się patrzy.
Od strony realniej (Ponymeety) jest dobrze w 2015 roku było sporo Ponymeetów zarówno klasy regionalnej jak ogólnopolskiej.
Tak samo jest sporo planowanych na następny rok więc w tej materii jestem spokojny.
Natomiast niepokoi mnie fakt od strony wirtualnej tj fora, eventy itp.
Sami wiecie co się stało z MLPPolska co było kiedyś a co jest dziś. Sam pamiętam mnogość konkursów i eventów.
A teraz nie ma nic.
Tak samo w kwestii mediów fandomowych choć jeśli chodzi o prasę jestem spokojny ale brakuje mi radia i audycji.
Co prawda mamy coś w rodzaju tv. Ale radio działało 24/7 i co jakiś czas były ciekawe audycje .
Sam mam kilka pomysłów na projekt w tym jeden sylwestrowy ,ale opublikuje go na dniach.
Podsumując jeśli chodzi o fandom w realu jest ok , natomiast z tym wirtualnym jest słabo ale jeszcze nie tragicznie.
Odpowiedz
Myślę, że radio miało swój czas. Jego odbiorcy zestarzeli się, teraz większość już jest na studiach czy w wyższych szkołach, nie mają na tyle czasu, by móc pozwolić sobie na słuchanie audycji. A młodym słuchać się nie chce.

Przydałby się choćby mały napływ świeżej krwi, ale dobrej krwi. Na grupkach fejsbukowych pełno jest dziewczynek po 11 lat, które chwalą się artami narysowanymi w Paint'cie. A fandom potrzebuje osób młodych, ale z pewnym dystansem. Popatrzmy chociażby na to forum. Dzieje się bardzo mało, użytkownicy udzielają się głównie w offtopie. Po prostu weterani fandomu nie mają ochoty wiecznie pisać o jednym. Dlatego potrzebni są nowi bronies i nowe pegasis. Żeby fora o MLP żyły serialem i postaciami z niego, a nie Warhammerem czy polityką.
Celestia was never on your side...
Odpowiedz
 Marchewkę przyznali   KamilPL 94(+1) , ChrisEggII(+1)
Ja uważam że radio padło - raz z tego powodu co napisałeś a dwa iż było za mało audycji interaktywnych. Ja sam pamiętam jak kiedyś na audycji "Po ciemnej stronie księżyca" nie było możliwości puszczania muzyki i to była chyba najlepsza audycja w historii. Czat był rozgrzany do czerwoności.
Jest teraz jedna fajna inicjatywa  Radio Pie. Ale niestety oni nie mają takiego rozgłosu.
Kiedyś sam myślałem nad założeniem radia,ale ono by działało na takiej samej zasadzie jak telewizja na początku swojego istnienia.
Nadawane były by tylko audycje na żywo o określonych godzinach,połączone z dyskusją na jakimś czacie lub teamspeaku .
Oczywiście mogło by być trochę muzyki , ale mi zależało by na interaktywnych audycjach.

Co do fandomu pozwolę sobie zacytować moje zdanie z MLPPolska w jaki sposób można by było chociaż po części wspomóc nasz fandom.

"...... Choć ja uważam że aby chociaż spróbować uzdrowić nasz fandom wystarczyło by robić akcje aby pozyskać nowych userów np poprzez panele na konwentach np fantazy , forumowych zjazdach , a jak by się udało to potem spróbował bym jakoś zachęcić nowych do działania poprzez np wspieranie nowych inicjatyw.
Według mnie nie wiele trzeba aby fandom w miarę dobrze dział, bo wiadomo raz będzie lepiej raz gorzej.
Podejrzewam że fandom może się trochę skurczyć ale jeśli będziemy chodzić na Ponymeety i je organizować (oczywiście w miarę możliwości) tworzyć/wspierać nowe inicjatywy i działać aktywnie na tym forum to fandom nie umrze .
-Takie jest moje zdanie. "
Odpowiedz
(22-11-2015, 15:40)Rob napisał(a): W takim razie ciekawi mnie, ile jeszcze sezonów serialu Hasbro planuje zrobić. Wiadomo, że fandom nie skończy się wraz z serialem, będzie do tego pełno fanowskich komiksów, może nawet animacji. Pytanie tylko: kiedy?

9
Pytanie jak dojdzie do tego 9 czy stwierdzą,że dalej to ciągnąć.
A co po tym, pewnie będzie sytuacja jak z fandomem star warsów :P
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Silnik Mybb   MasterStyle By Wojtas (Krugerz)
Polskie tłumaczenie     Mybboard.pl