Systemy transportowe
Drodzy MKM. A może by wątek na temat sieci tramwajowych? Wypowiedzcie się na temat sieci tramwajowych w miastach, w których mieszkacie, bądź odwiedziliście. Może coś na temat planowanych inwestycji, bądź nie daj Celestio likwidacji.

Ja osobiście mieszkam w Królewskim Stołecznym Mieście Cant... to znaczy Krakowie. Moim zdaniem nasza sieć tramwajowa jest jeszcze nierozwinięta wystarczająco. Wiele części miasta o dość dużym zagęszczeniu ludności jest wciąż pozbawiona tego środka transportu (jak dzielnica Prądnik Czerwony). Wiele ciągów komunikacyjnych także bardzo potrzebuje zostać odciążona przez budowę linii tramwajowej (jak wiecznie zakorkowane aleje trzech wieszczów, gdzie pasem zieleni mogłyby poruszać się tramwaje). Niektórym pętlom brakuje alternatywnych połączeń z resztą sieci (np. Bronowice Małe), przez co w razie awarii, bądź remontów może zostać odcięty fragment linii o długości kilku kilometrów (np podczas remontu rozjazdów pod Teatrem Bagatela w 2012 roku, gdzie został odcięty wspomniany już fragment sieci i pod teatrem zrobiono tymczasową końcówkę, która była obsługiwana taborem dwukierunkowym łączącym Teatr z Bronowicami Małymi). Plany rozbudowy sieci tramwajowej wyglądają optymistycznie, lecz nadal to tylko naskrobane mapki na kawałku papieru (kilka pikseli w jpg). Nie raz się słyszy że budowa jakiegoś nowego fragmentu to "pieśń przyszłości".

Na szczęście stan torowisk się poprawia. Dzięki ostatnim remontom w okolicach Plant zakończy się wyskakiwanie szyn z torowiska pod wpływem upałów (przynajmniej w tej części miasta). Może także zmniejszy się ilość wykolejeń, chociaż to nie jest takie oczywiste. Jednak wciąż w tragicznym stanie są linie na Nowej Hucie, gdzie pasażerów rzuca po całym wnętrzu pojazdu.
Odpowiedz
W moim mieście tramwajów w ogóle nie ma, a szkoda - raz w życiu jechałem takowym w Zabrzu i bardzo mi się spodobało.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Silnik Mybb   MasterStyle By Wojtas (Krugerz)
Polskie tłumaczenie     Mybboard.pl