PONE – NAJLEPSZE FORUM W INTERNECIE, PONIEKĄD.
Nowe analizy Spidiego - Studia oficera Maremachtu - Wersja do druku

+- PONE – NAJLEPSZE FORUM W INTERNECIE, PONIEKĄD. (https://pone.gdan.eu)
+-- Dział: Interesujące rzeczy (https://pone.gdan.eu/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Pucyki (https://pone.gdan.eu/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Wątek: Nowe analizy Spidiego - Studia oficera Maremachtu (/showthread.php?tid=194)

Nowe analizy Spidiego - Studia oficera Maremachtu - SPIDIvonMARDER - 21-01-2016

[Obrazek: studia_maremachtu_by_spidivonmarder-d9eha66.png]

Witam!

W tym temacie będę wstawiał swoje artykuły analizujące serial, a które opublikowałem na FGE. Zapraszam do dyskusji. Przy wątpliwościach polecam wskazać, o którym artykule i wątku dokładnie mówimy.

Historia Equestrii - analiza
http://www.fge.com.pl/2015/10/historia-equestrii-analiza.html
Próba zrekonstruowania historii Equestrii na podstawie posiadanych faktów i wypełniania luk najbardziej prawdopodobnymi przypuszczeniami. Wskazanie też rozbieżności między kanonem serialowym, a informacjami z książek.

Twilight Sparkle, czyli od zera do bohatera i z powrotem.
http://www.fge.com.pl/2015/12/twilight-sparkle-od-zera-do-bohatera.html
Twilight Sparkle w czwartym i piątym sezonie przeszła zaskakującą transformację, która z samego szczytu strąciła ją do roli postaci tła. czy na pewno? A jeśli tak, to w jaki sposób i dlaczego?

Rzkminy i paradoksy czasowe finału V sezonu.
http://www.fge.com.pl/2016/01/rozkminy-i-paradoksy-czasowe-finau-v.html
Zastanawiam się nad przedstawioną wizją podróży w czasie, które zaprezentował finał V sezonu.

RE: Nowe analizy Spidiego - Studia oficera Maremachtu - Vanadiss - 22-01-2016

>nazwa tematu zahaczająca o clickbait
Człowiek wchodzi, spodziewa się ścian tekstu i rzetelnego posta.
>opis jak z onetu i link do FGE
>sugerowanie, że ktoś tutaj nie zna FGE

Well played, Spidi, well played.

RE: Nowe analizy Spidiego - Studia oficera Maremachtu - Kamil-Maciej - 23-01-2016

Ludzie, czemu wy jesteście tacy chamscy? Spidi po prostu wrzucił tutaj linki do swoich tekstów i tyle. Nie czytałem ich, więc się nie wypowiadam. Po za tym on nigdzie nie sugeruje, że ktoś nie zna FGE. I zanim ktoś po mnie pojedzie to powiem, że takie wyzywanie to oznaka słabości: wyzywa ten kto nie ma argumentów, zaś ci którzy nie mają argumentów są słabi.

RE: Nowe analizy Spidiego - Studia oficera Maremachtu - Irwin - 23-01-2016

Wiesz, to temat który ma treść w stylu "dzieńdobry, mamy tutaj chamski hiperlink do innej wirtyny, pozdrawiam". Jeśli naprawdę zależałoby mu na dyskusji na ten temat, to zdobyłby się na chociażby ctrl + c, co sam - z szacunku dla odbiorcy - robię. Łatwiej w ten sposób przyciągnąć go do przeczytania tekstu i liczyć na konstruktywną krytykę\odpowiedź.

Tytuł zapowiada ANALIZY, w czasie kiedy teksty skupiają się na odczuciach. Dodatkowo prowadzą tylko do odnośników na innych wirtynach, co budzi zrozumiałą frustrację.

Dodatkowo trudno zachować spójność dyskusji gdy temat jest poświęcony różnym zagadnieniom :v v:. Jasne, nie jest to jakaś żelazna reguła.

Vanadissowi prawdopodobnie chodziło o to, że większość ludzi przegląda FGE na biężąco, przez co może się zapoznać z artykułami w momencie ich publikacji ^^.

Pozdrawiam cieplutko!
(i ponadto uważam, że naszym chłopakom brakuje luzu rainderp )

PS. jakby dalej toczyła się dyskusja na ten temat, to ją wydzielę, coby nie zaśmiecać.

RE: Nowe analizy Spidiego - Studia oficera Maremachtu - Warmen - 23-01-2016

(23-01-2016, 20:50)Irwin napisał(a): (i ponadto uważam, że naszym chłopakom brakuje luzu rainderp )

Offtop, ale co tam. Jakim chłopakom? Czy miałeś na myśli pisząc te słowa to, o czym myślę? rainderp
Niefajnie tak :kappa:

RE: Nowe analizy Spidiego - Studia oficera Maremachtu - naruciakk - 23-01-2016

(23-01-2016, 19:01)Maciej-Kamil napisał(a): Ludzie, czemu wy jesteście tacy chamscy? Spidi po prostu wrzucił tutaj linki do swoich tekstów i tyle. Nie czytałem ich, więc się nie wypowiadam. Po za tym on nigdzie nie sugeruje, że ktoś nie zna FGE. I zanim ktoś po mnie pojedzie to powiem, że takie wyzywanie to oznaka słabości: wyzywa ten kto nie ma argumentów, zaś ci którzy nie mają argumentów są słabi.

Lekka chanizacja forum nie jest szkodliwa społecznie derpy1

Nie traktujmy wszystkiego ultrapoważnie, c'mon, to forum ku chwale różowych salcesonów, które jest administrowane przez Jarwina (z wyjątkiem głębokich technikalii, to moja działka), to nie jest *tutaj wstaw nazwę dowolnego spiętego forum na które nikt nie chce wchodzić*.

RE: Nowe analizy Spidiego - Studia oficera Maremachtu - SPIDIvonMARDER - 25-01-2016

Kiedyś sądziłem, że chamstwem jest nazwanie kogoś "głupcem" i mu to udowodnić, ale teraz widzę, że nasz słodki fandom poszerza definicję. Chciałem stworzyć coś w rodzaju biblioteki linków. Kliknięcie na nie i przeczytanie artykułu TAM i wypowiedzenie się TU to nie jest żaden problem, a wręcz lekkie dbanie o to, aby nie wstawiać długich tekstów (i bawić się w ich formatowanie) na forum. Unikamy wtedy zaśmiecania tematu. Taka praktyka jest stosowana od kiedy korzystam z internetu i jedyny minust owej taktyki, to utrudnienie cytowania. Równocześnie osoba chcąca coś zacytowac może po prostu stwierdzić:

-artykuł o Twilight, wątek o mądrości. Nie zgadzam się z X i Y, bo Z.

Nic trudnego. Uwierzcie w swoje możliwości!

Nie chciałem zakładać 10 różnych tematów, dublować tekstów.

I potwierdzam, nigdzie nie sugerowałem, że nie znacie FGE. Chciałem te artykuły gromadzić w jednym miejscu, dla wygody swojej i cudzej. Nie róbcie kolejnego, hejterskiego forum. Mało jest hejtu w necie?

RE: Nowe analizy Spidiego - Studia oficera Maremachtu - Warmen - 26-01-2016

Jak dla mnie jest go zdecydowanie za mało. Bo widzisz, teraz jest tak, że większość ludzi stawia się/jest stawiana w roli ofiary, bądź agresora.
Chodzi o to, by wszyscy byli jednym i drugim jednocześnie.
"gdy wszyscy oszukują, nikt nie oszukuje".

Ale my chyba nie o tym, a szkoda, prawda? :3
Osobiście przygodę z FGE skończyłem w okolicach świętowania jakiejś wartości poniżej miliona wejść. Pamiętam zeń tylko Lunar Sorcerera i Titanium Ice'a, wyborne OC.
I w sumie to nie wiem o co chodzi, powinienem zostać bezstronnym sędzią? To kto da więcej?

Gdybym musiał postawić się w sytuacji autora tematu, skopiowałbym teksty i poumieszczał w spoilerach, zaznaczając gdzieś, gdzie zostały opublikowane pierwotnie. Nie, żeby linki były złe, po prostu sprawiają gorsze wrażenie. https://www.youtube.com/watch?v=dra4nVUP33U

RE: Nowe analizy Spidiego - Studia oficera Maremachtu - SPIDIvonMARDER - 26-01-2016

Po tylu latach w fandomie nadal nie mogę przeboleć, że zamiast się skupić na artykułach, które dotyczą chyba całkiem ciekawej rzeczy... zwrócenia uwagi na fakt, że ich napisanie kosztowało pare wieczorów pracy, wszyscy czepiają się jakiś pierdół.

Ale nic, przynajmniej mi to nabija wyświetlenia, które sobie zbiorę w programie lojalnościowym u Jarwina i dostanę za to toster.

RE: Nowe analizy Spidiego - Studia oficera Maremachtu - Warmen - 26-01-2016

Fandom tutaj nie istnieje :<

RE: Nowe analizy Spidiego - Studia oficera Maremachtu - Kamil-Maciej - 26-01-2016

(25-01-2016, 22:52)SPIDIvonMARDER napisał(a): Kiedyś sądziłem, że chamstwem jest nazwanie kogoś "głupcem" i mu to udowodnić.

Tutaj się nie zgodzę. Nazwanie kogoś głupcem i przedstawienie mu dowodów na to, że jest głupi oraz wytłumaczenie co musi zmienić, aby zmądrzeć to konstruktywna krytyka. Gdyby tak nie było, to fanfikowe oskary nie mogłyby się odbywać, ponieważ każdy przejaw krytycznego podejścia, wytknięcie jakiejkolwiek wady byłoby uznawane za mowę nienawiści, w związku z czym jurorzy nie mogliby wybrać jakiegokolwiek tekstu, ponieważ oskarżono by ich o nienawiść względem tych, których nie wybrali.