![]() |
|
Czy obecne strony internetowe są za duże? - Wersja do druku +- PONE – NAJLEPSZE FORUM W INTERNECIE, PONIEKĄD. (https://pone.gdan.eu) +-- Dział: Offtopic (https://pone.gdan.eu/forumdisplay.php?fid=15) +--- Dział: Syf (https://pone.gdan.eu/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: Czy obecne strony internetowe są za duże? (/showthread.php?tid=178) |
Czy obecne strony internetowe są za duże? - Irwin - 02-01-2016 Ostatnio napotkałem w sieci całkiem ciekawy artykuł, który mi - adminowi cholernej ciężkiej i wielkiej strony - dał sporo do myślenia.LINK: http://idlewords.com/talks/website_obesity.htm @Maklak - prawdopodobnie go to zainteresuje :^). MOJA OPINIA Przy współczesnych szybkościach łącza wszyscy mają totalnie wylane na to, czy strona waży 1 mega, czy 4, a biorąc tendencję wzrostu szybkości internetu (szybko, szybciej, coraz szybciej - już kombinują z łączniem poszczególnych komponentów w kompie światłowodami). Tak samo twórcy aplikacji mobilnych mają głęboko wylane na to ile RAMu żre apka (chyba że robią aplikacje dla siebie). Nie pomaga też to, że współczesne strony internetowe są pisane za pomocą języka, który został stworzony z myślą o opisywaniu wyglądu książek. RE: Czy obecne strony internetowe są za duże? - Warmen - 05-01-2016 W głowie mi się nie mieści zrobienie czegoś poprzez nawrzucanie do miski losowych składników i wstawienie razem z nią do pieca kremacyjnego. Dużo lepszym pomysłem jest najpierw sprawdzenie czy to działa, jak szybko to robi oraz co można poprawić, ty leniwy grubasie. W internetach nie jest to tak odczuwalne, bo zostawisz coś na minutę, pójdziesz się odlać czy coś i może zadziała (chyba że jesteś mną, to ci wyskoczy błąd), ale w aplikacjach wszelakich wygląda to dużo gorzej. Pomijając potylikę smartfonową, to nawet na komputerach różne małe apki potrafią mulić, z powodu, że są wysrane. Może to brzmieć groźnie. No i ten, nie piszę tu jako człowiek który nie ma internetów, bo do życia wystarczy mi narzekanie, shitbox i parę gierek, tylko raczej jako ktoś, kto nie przepuszcza przez myśl nie dążenia do jak najlepszych rezultatów w swoim...dziele, powiedzmy. Artykułu nie czytałem, za mało obrazków. Wypowiedź została sformułowana na podstawie "MOJEJ OPINII" Cretina. Ołwer. RE: Czy obecne strony internetowe są za duże? - ChrisEggII - 06-02-2016 W życiu jest tak, że mając odpowiednie środki, człowiek może sobie pozwolić na większe luksusy. Ktoś zarabia kilkukrotnie więcej niż szary Kowalski? To jeździ nowiutkim Mercedesem, zamiast kupować używanego, dwudziestoletniego rzęcha. Ktoś ma świetny sprzęt komputerowy? To może grać w najnowsze produkcje AAA, zamiast zadowalać się klasykami. Tak samo jest i z internetem. Żyjemy w czasach, kiedy łącza poniżej 10 Mb/s przechodzą do lamusa, nie mówiąc już o istnieniu dostawców, sprzedających internet w wiadrach. Dzięki temu można przeskoczyć w tej piramidzie Maslowa o krok wyżej. Funkcjonalność jest, to można się bawić w rozpustę i dowalić masę niepotrzebnych dodatków graficznych, które będą cieszyły oczy użytkowników, oraz dać funkcje, które ułatwią pisanie postów dla tego 1% ludzi. Takie wyróżnienie jest też świetną reklamą. Ładny wygląd może przyczynić się do bardzo dobrego pierwszego wrażenia, które zachęci potencjalną osobę do zostania na dłużej. A co z tymi, którzy nie mogą sobie pozwolić na wchodzenie przepchanych bajerami stron, ze względu na limity transferu? Część webmasterów tworzy specjalne, uproszczone style, które nie są tak "ciężkie". I myślę, że to jest całkiem fajny pomysł, dzięki któremu każdy może sobie pozwolić na przeglądanie strony. RE: Czy obecne strony internetowe są za duże? - Warmen - 07-02-2016 (06-02-2016, 15:44)ChrisEggII napisał(a): Żyjemy w czasach, kiedy łącza poniżej 10 Mb/s przechodzą do lamusa, nie mówiąc już o istnieniu dostawców, sprzedających internet w wiadrach. Nie zgodzę się, sieci komórkowe i (ich) internety mobilne nadal, wciąż i zawsze są w wiadrach. Mniejszych lub większych. No i internet jest zależny od faz księżyca. RE: Czy obecne strony internetowe są za duże? - Casimir - 01-04-2016 Mnie, szczerze mówiąc, bardziej podobał się stary, do bólu zoptymalizowany, ascetyczny internet. Było w tym pewne piękno, nasuwające na myśl katedrę wzniesioną ze stalowych rur i kabli. IMHO antyoptymalność obecnego internetu i jego przesycenie grafiką (oraz javą i innymi gównami) jest elementem spisku dostawców internetu i programistów. Dodajmy do tego brak degradowalności wielu kanałów, wynikający z natłoku informacji szum, wydłużający venizmami kody, generalnie górę śmiecia. Tyle czasu jest marnowanego ;-; RE: Czy obecne strony internetowe są za duże? - Warmen - 01-04-2016 (01-04-2016, 18:23)Casimir napisał(a): Było w tym pewne piękno, nasuwające na myśl katedrę wzniesioną ze stalowych rur i kabli. Rdzewiak u mnie na Polibiedzie jest tak urządzony w środku, jest piękny <3 RE: Czy obecne strony internetowe są za duże? - Maklak - 09-08-2016 Jeśli chodzi jak strony są zrobione "w środku" i że używają jQuery, bootstrapa i innych cudów, niezależnie od tego na ile są potrzebne, wkurza mnie, ale potrafię to zrozumieć. Dla tworzących strony internetowe czas programisty jest ważniejszy od czasu pracy komutera, bo za programistów płacą, a komputery klientów są obłędnie szybkie. No i często po prostu łatwiej i szybciej jest użyć jednej funkcji z jakiejś biblioteki, niż kombinować samemu. A że przez to wzrasta rozmiar strony i ma ona w sobie rzeczy których się nie rozumie (a tylko sprawdza czy działają), to już inna sprawa. Sam tak robię, bo takie mam rozkazy z góry i "ma wyglądać profesjonalnie, bo tego chcą nasi klienci". Jeśli chodzi o funkcjonalność i wygląd, to od czasu wprowadzenia smartfonów, wszystko się zdegenerowało, włącznie z przeglądarkami internetowymi. Np. wprowadzili przyciski z ikonami zamiast napisów po angielsku. Może to i ułatwia lokalizację, ale mi się łatwiej czyta pismo fonetyczne niż obrazkowe. Ze stron pousuwali rzeczy przydatne, a wprowadzili jakieś śmieci i przekombinowali z css. Podsumowując: świat schodzi na psy i dawniej było lepiej. RE: Czy obecne strony internetowe są za duże? - Irwin - 09-08-2016 Generalnie obecnie, jak dla mnie, większym problemem są reklamy i kontrolujące je wielkie korporacje. Wiedzą co kupujesz, wiedzą co piszesz (nawet jak tego nie wyślesz - facebook [a raczej jego potężne algorytmy] analizuje nasze wysrywy w momencie gdy pojawią się w textboxie!), wiedzą z kim się spotykasz, wiedzą z jakim wi-fi się łączysz, jakie strony przeglądasz i kiedy, wiedzą co jesz, kiedy śpisz, a do tego są ciężkie i brzydkie jak wszystkie demony - a nie każdemu chce się wywalać javascript i bawić się adblockiem. Generalnie centralizacja internetu - zdecentralizowanego przecież z samej definicji - na paru różnych serwisach to bardzo przerażające zjawisko. Największym problemem jest to, że od czasu pojawienia się magicznych kafli - czyli tak mniej-więcej 2007 - większość ludzi utożsamia internet z facebookiem i google. Te przez samą swoją masę przyciągają coraz więcej ludzi, nie pozwalając się oderwać. Studia? Wszystko na grupkach. Praca? Konferencje grupowe na fejsie. Publicystyka? Facebook. Każdy ma konto na facebooku i z każdym można się tam skontaktować, a to niestety przyciąga więcej i więcej ludzi. RE: Czy obecne strony internetowe są za duże? - asiekierka - 25-11-2016 Często nowe strony powstają niejako "na sklejkę", więc używają 5% funkcji dużych bibliotek, które oczywiście są ładowane w całości. No i każdy chce mieć tą najładniejszą, tą najbardziej rzucającą się w oczy stronę. Wiadomo. |