PONE – NAJLEPSZE FORUM W INTERNECIE, PONIEKĄD.
Muzyka fandomowa - Wersja do druku

+- PONE – NAJLEPSZE FORUM W INTERNECIE, PONIEKĄD. (https://pone.gdan.eu)
+-- Dział: Offtopic (https://pone.gdan.eu/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Dział: Syf (https://pone.gdan.eu/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Wątek: Muzyka fandomowa (/showthread.php?tid=126)

Muzyka fandomowa - Puszcza - 01-12-2015

Temat do wrzucania muzycznych wytworów fandomu.
Byłoby miło, gdybyście napisali mniej-więcej co to za gatunek muzyki.

Rock, blues - Psychodelic Brony

Moja ulubiona fandomowa około-rockowa płyta. Jest miejscami bardziej gitarowo a czasami kwaśno. Polecam całe Clipty Clop jeśli podejdzie Wam ten utwór.

Instrumental, steampunk - Dr Dissonance

Większość jego utworów to interpretacje serialowych piosenek w stylu steampaunkowym. Można lubić albo nie, klimatu odmówić ciężko.

Instrumental - Dane Graphics

Dane głównie bawi się pianinem. Nagrał niewiele utworów, ale mnie osobiście przyciągnął.

RE: Muzyka fandomowa - Irwin - 02-12-2015

Przyznam, że z trzech wymienionych kojarzyłem dwóch - i to przez mgłę.

W muzyce fandoomowej siedziałem od lutego 2013 roku do początku 2015 – od tego czasu słucham jej bardzo sporadycznie i nie orientuję się w środowisku. Kiedyś było ciekawiej, większość kawałków miała lepszy mix i master - bo przechodziły przez parę osób które potrafił to robić, teraz ludzie sporo ze sobą współpracują, ale mam wrażenie ze wszystko jest zdecentralizowane.

Fandoom posiada masę dosłownie możliwej muzyki, do tego na ogół DOBREJ (albo tragicznie kiepskiej).

Cóż więcej. GRAJ MUZYKO!

Metal to wuj, ale wykonawcy wspaniali, cóż począć

Na początek MOONRISE, chyba najbardziej perfekcyjna rzecz jaką spłodziła kucmuza. Serio. Nie żartuję.

Szprot twierdzi inaczej, ale on jest metalem. Metale odróżniają może Super Grindcore Hardcore Vegan metal od Dark Progressive Ambient Metalu, ale sików od amareny już nie.

SECRET METAL
Dobry staroponiak, świetny mix i master, doskonały metal. To on masterował Moonrise i to dlatego Moonrise wykręca suty na drugą stronę.

Polecam wykonawcę.

VACESLAV
Robi piosenki o kucykach, za to plus. Dobry rock nie jest zły.

SGAP
Niesamowity facet, nikt nie wie jak wygląda, nikt nie wie kim jest, nikt nie wie czy zniknął, czy nie. Nazywał piosenki od nazw odcinków. Jak zniknął, to wykonawcy się zebrali i zrobili mu cholerny album. Podejrzewam, że podjął słuszną decyzję zniknięcia w niebycie kiedy serial skijowiał. Zdarza mu się pojawiać randomowo i rzucać muzykę
Nie wiem czy ktokolwiek zrobił piosenki w tym stylu, jednocześnie spokojne, a zarazem bardzo dynamiczne, żywe, wywołujące emocje. Zawsze gdy go słucham, to wpadam w zadumę.

YourEnigma
Ziomek bawi się w orkiestrę, nagrał cały cykl o Tavi & Scratch

MicTheMicrophone
Rap.
Tyle na chwilę, później dam więcej rainderp

RE: Muzyka fandomowa - Mordoklapow - 02-12-2015

Dane traci tempo specjalnie, czy przez przypadek?
Czekajcie! Znam te efekty! To jest improwizacja! Ach, to gubienie tempa, chwile milczenia i zacięcia! Sam to kiedyś miałem (i mam nadal). Tonalność i brak motywu przewodniego! Chociaż mogłoby być trochę pełniejsze, coś na niskich by dobrze utworowi zrobiło. Jednak improwizowanie obu rąk jest dramatycznie trudne, więc można mu to wybaczyć.

Szczerze mówiąc czekam z niecierpliwością na więcej muzyki prawie-klasycznej.

Na początek jeden z (według mnie oczywiście) najlepszych orkiestratorów muzyki fandomowej - mianowicie MelodicPony. Wydał 6 utworów, jednak każdy to perfekcja w każdym calu.
Zaczynał od pojedynczych utworów, potem zaczął mieszać ze sobą kolejne charakterystyczne ścieżki z odcinka (chronologicznie), co daje niesamowity efekt. Dokładność na najwyższym poziomie, zrobione gustownie i ze smakiem. Mistrzostwo.
0netr1cp0ny. Mój ulubiony twórca rockowych coverów piosenek z kuców. Szkoda, że już nie tworzy:
Jazz, przede wszystkim świetny wokal i naprawdę fajna i co lepsze niesamowicie stereotypowa instrumentacja. De facto jest to część soundtracku do gry "Fallout Equestria":
Rock. Haymaker zawsze na propsie:
Więcej prawie-klasyki:

Larsen
Aelipse
Socratic Brony
.
Wincyj! Wincyj!

Evening Star
TheDashDub